Sådan installerer du Tails

Hvad er Tails?

Hvis ikke du allerede er bekendt med Tails, så behøver du ikke læse mere end de næste par linjer for en basal forståelse af softwaren.

Tails er et komplet, sikkert styresystem, bygget med henblik på at opretholde dit privatliv online og bevare din anonymitet:

 • Brug internettet anonymt og omgå censur;
  • Alle forbindelser til internettet går igennem TOR netværket.
 • Efterlader intet spor på den PC det bliver brugt på – medmindre du specifikt ønsker det. (Eller du kører det i virtualiseringssoftware som vi ikke anbefaler, medmindre du virkelig ved hvad du laver)
 • Indeholder de nyeste og bedste kryptografiske værktøjer, til at kryptere dine filer og kommunikation med. Blandt andet PGP værktøjer.
  • Inkluderet i Tails er også en masse Open Source software, til blandt andet lyd- og videoredigering, emails og en office-suite samt Bitcoin handel/opbevaring.

Alt software i Tails der kan tilgå Internettet, vil automatisk gøre det gennem TOR. Hvis en applikation forsøger at tilgå Internettet udenom TOR, bliver den automatisk lukket ned.


Tails fungerer ved at det starter op fra en USB pen eller en DVD, udenom det styresystem du allerede har installeret på din PC.
Tails fungerer ikke super-duper godt på Mac. Nogle har held med at få det til at fungere, andre har ikke – så derfor tager vi udgangspunkt i at du har en Windows-baseret enhed til rådighed i denne guide.

For en god ordens skyld, og dovenskabens skyld, fordi vi ikke gider at oversætte artiklen, kan du her læse mere om do’s and don’ts hvis du vil bruge Tails:
https://tails.boum.org/doc/about/warning/index.en.html

Hvordan installerer jeg Tails?

Til installationen skal du bruge 2x USB penne på minimum 8gb hver, og et par timer til download og installation. Hav gerne en smartphone eller ekstra computer klar, så du kan følge denne guide imens du bruger din primære PC (eller en købt til formålet PC), til at installere Tails med. Selve installationen af Tails kommer til at ligge på en USB pen.

Hvorfor skal jeg bruge 2 USB penne?

Fordi… Sikkerhed. Grunden til at man skal oprette den endelige Tails gennem en midlertidig udgave af Tails, bunder i sikkerhed. Tails er unægteligt noget mere sikkert end Windows og andre styresystemer. Når du installerer Tails fra Tails, er du relativt mere sikker på, at der ikke sniger sig skadelig software med ombord på den Tails du senere skal bruge når du vil være anonym.

1. Installer en midlertidig Tails på USB

Download først Tails:

https://tails.boum.org/install/win/usb-download/index.en.html

 • Klik den grønne download knap. Hvis du er ekstra sej, kan du jo vælge Torrent Download, og ikke belaste Tails servere.
 • Når du har gjort det, kan du med stor fordel installere browser tilføjelsen på download-siden, for at verificere at du har downloadet den oprindelige udgave af Tails, der ikke har fået installeret bagdøre og hvad pokker slyngelstater ellers kan finde på.

Når du har downloadet Tails, skal du downloade og installere Universal USB Installer.

Det kan du enten gøre fra softwarens egen hjemmeside; https://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/

Eller direkte fra Tails hjemmeside;

https://tails.boum.org/uui/Universal-USB-Installer.exe

Start op for Universal USB Installer, vælg Tails i Step 1, find din downloadede Tails ISO i Step 2, og vælg det drev du har sat din USB ind i, i Step 3.


Når du har valgt drevet for din USB pen, får du mulighed for at vælge formatering i Fat32. Det skal du bruge.

Når du har sat dit flueben, trykker du på “Create”. Wupti! Hash og nøgler.

Når installationen er afsluttet klikker du “Close” for at afsluttet Universal USB Installer.

Tillykke, nu er du PC super-bruger.

Eller, du har i hvert fald skabt den midlertidige installation af Tails som du skal bruge til at oprette den endelige Tails.

2. Find denne guide frem på en anden enhed

Nu kan du med fordel finde denne guide frem på en anden enhed, hvis du tænker at bruge PC’en du læser dette fra, til at starte Tails op med og lave en ekstra Tails.

Du kan også printe guiden, hvis du er et papirsvin, der er ligeglad med regnskovens dyr.

3. Genstart PC’en på Tails

 1. Sluk computeren og lad USB pennen sidde i.
 2. Tænd computeren.
 3. Hvis ikke computeren automatisk starter op i Tails, skal du ændre i opstarts-rækkefølgen ude i BIOS på din PC. Hvis du ikke ved hvordan man gør det, så hop på Google og søg efter producenten på din PC (Acer, Lenovo, Samsung etc.) sammen med “change boot order”. F.eks “Lenovo change boot order” – og følg de(n) guide(s) der nu måtte dukke op. Her på Frihedsaktivisten tager vi naturligvis intet ansvar for, hvad du kunne risikere at fucke op, imens du roder rundt i BIOS – så hold dig til det der står skrevet i søgeresultaterne, og læs gerne et par kommentarer på de forskellige sider der måtte dukke op, for at se om andre brugere har haft fejl, og hvordan de eventuelt har løst disse fejl.

Hvis alt går som det skal, bliver du mødt med denne skærm:

4. Efter 30-60 sekunder kommer “Tails Greeter” frem, og er det første du ser når din Tails installation er startet op og er inde i styresystemet:

5. I Tails Greeter vælger du dit foretrukne sprog og klikker så på “Start Tails”.

6. Efter 15-30 sekunder åbner Tails desktoppen:

Nu er det sværeste overstået, og vi kan fortsætte med at installere den endelige Tails du skal bruge på din nummer to USB pen.

4. Installer den endelige Tails:

 1. Indsæt den anden USB pen i PC’en.
 2. Vælg Applications ▸ Tails ▸ Tails Installer for at starte softwaren til installation af Tails fra Tails.
 3. Vælg “Clone the current Tails”.
 4. Vælg hvilken USB pen det skal installeres på.
 5. Klik på “Install” for at starte installationen.
 6. Læs den “Warning Message” der popper op, hvis du gider, og klik “Yes” for at bekræfte installationen.
 7. Luk “Tails Installer” når installationen er færdig.

5. Genstart PC’en på den endelige Tails installation

 1. Sluk computeren.
 2. Tag den første USB pen ud (den hvor du installerede den midlertidige udgave af Tails på)
 3. Tænd computeren!
  1. Nogle computere kan godt starte på den midlertidige udgave af Tails, men ikke på den endelige udgave. Hvis dette er tilfældet, så se punkt 3.3 omkring ændring af boot rækkefølgen i BIOS.
 4. Bootloader menuen kommer frem og Tails starter nu efter 4 sekunder:
 5. Efter 30-60 sekunder bliver du igen mødt af “Tails Greeter” som er den første velkomstskærm.
 6. Vælg sprog og keyboard layout og tryk på “Start Tails”
 7. Efter 15-30 sekunder kommer Tails desktoppen frem.

YAY WUHUU!

Godt gået – du er færdig med at installere Tails og det er klar til brug.

Hvis du vil gemme forskellige dokumenter, PGP nøgler, Bitcoins osv., i Tails, skal du oprette en persistent fil-container, der er krypteret og som kun du kan åbne. Læs resten af guiden færdig for at få den del med.

6. Opret en krypteret, vedvarende lagring (optionelt)

Du kan bruge det sidste plads (eller noget af det) på USB pennen med din Tails, til at opbevare forskellige informationer og data, så du slipper for at huske det i hovedet, hver gang du starter Tails op.

Hvis du blot har tænkt dig at bruge Tails til at browse Internettet anonymt med, uden at efterlade spor på din PC, er der ingen grund til at oprette en krypteret lagerplads.

Hvis du skal bruge Tails til PGP kommunikation og/eller forskellige Darknet markeder på TOR netværket, kan du med fordel oprette en krypteret lagring til opbevaring af dine data.

Data i den krypterede “container” kan åbnes på tværs af forskellige installationer af Tails og andre styresystemer, men kun med det kodeord du har bestemt.

Nok snak!

 1. Vælg Applications ▸ Tails ▸ Configure persistent volume.
 2. Specifiér dit kodeord, både i “Passphrase” og “Verify Passphrase“.
  1. Vi anbefaler at du bruger et kodeord bestående af mindst 5-7 tilfældige ord, læs mere om det hos The Intercept: PASSPHRASES THAT YOU CAN MEMORIZE — BUT THAT EVEN THE NSA CAN’T GUESS!
 3. Klik på “Create”.
 4. Vent på at installationen er udført – hvis du lukker installations-assistenten inden den er færdig, kan du med stor sikkerhed ikke starte Tails igen, og må starte forfra med en ny installation af hele styresystemet.
 5. Assistenten viser nu en liste over mulige valg du har, for hvilket data du vil have mulighed for at gemme. Du kan altid tilføje flere af mulighederne fra listen på et senere tidspunkt, hvis ikke du vælger dem nu. Nogle af mulighederne er blandt andet:
  1. Personal Data (til opbevaring af filer mm.) Du finder mappen i:

Places ▸ Persistent.

 1. GnuPGP (Opbevaring af dine PGP nøgler)
 2. Thunderbird (Gemmer ind- og udgående post fra mailklienten)
 3. Bitcoin Client (Gemmer data om din wallet på den forudinstallerede Electrum wallet der følger med Tails)
 4. Klik på “Save”.

7. Genstart og aktiver “Persistent Storage”

 1. Sluk computeren og tænd igen. Behold USB pennen i.
 2. Hvis du har gjort det rigtigt, vil du få en ny mulighed i Tails Greeter når Tails er startet op; “Encrypted Persistent Storage”:
 3. Vælg sprog og keyboard layout.
 4. I “Encrypted Persistent Storage” sektionen skal du skrive dit kodeord og klikke på “Unlock” for at aktivere den krypterede lagring du lige har oprettet.
 5. Klik på “Start Tails
 6. Efter 15-30 sekunder starter Tails op, og du kan nu gemme dokumenter og andre ting som du valgte, da du oprettede den krypterede lagring i Step 6.

Hvis du har tænkt dig at gå fra at være Shitlord på Internettet til Drug Lord på Deep Web, skal du læse denne “WARNING” om brugen af Tails, på Tails officielle hjemmeside, for Tails beskytter dig ikke mod idioti og dårlige passwords:
https://tails.boum.org/doc/about/warning/index.en.html