Brug VPN på alle dine enheder

Hvad er en VPN og hvorfor gør en VPN dit liv bedre?

VPN står for “Virtual Private Network” og er en teknologi, der opretter en krypteret forbindelse mellem din computer (eller telefon/tablet) til en server, der typisk står i udlandet. Denne server sørger herefter for at skabe forbindelse til de sider på nettet, du vil besøge. Med andre ord skabes der en krypteret tunnel, der gør at al din nationale trafik ikke kan aflyttes af en angriber. Man kan ikke se, hvilke sider du besøger eller hvad din kommunikation reelt indeholder. Dermed opnår du en langt bedre privatlivsbeskyttelse.

Internetudbyderen – myndighedernes angrebspunkt nummer 1

Skal man identificere de danske myndigheders foretrukne bløde punkt i internettets infrastruktur, er det helt klart internetudbyderen (ISP’en). Altså det firma, som har solgt dig din internetforbindelse. Din udbyder har nemlig mulighed for detaljeret at følge med i, hvad ud foretager dig på nettet – og de danske politikere er vilde med ideen om at logge din adfærd på nettet døgnets 24 timer. Denne kombination gør, at du grundlæggende ikke kan stole på din firmaet, der har solgt dig din internetforbindelse.

Hvad gør jeg så?

Løsningen er til de fleste dagligdags gøremål at anskaffe en VPN-forbindelse, som f.eks. Private Internet Access. Denne service lader dig oprette forbindelse til en hel række servere rundt om i verden, hvilket gør, at du også nemt kan omgå diverse geoblokeringer – og dermed tilgå indhold på nettet, som du ellers ikke ville kunne.

Private Internet Access virker med samme abonnement på både din computer og dine mobile enheder, så intet af din trafik ryger gennem din internetudbyder ukrypteret.

Mine egne erfaringer

Jeg har selv brugt Private Internet Acces i flere år på alle mine devices og har aldrig oplevet problemer med deres service. Både på mine Android-telefoner, min kærestes Iphone og på min laptop har det virket glimrende. Igennem de 2-3 år jeg har brugt deres service, har jeg i øvrigt betalt dem med bitcoins, hvilket i nogle tilfælde øger din online anonymitet.

Begrænsninger og styrker ved VPN

En VPN-forbindelse er ikke en magic bullet, der helgarderer dig imod alle typer og styrker af angreb. Skal du afsløre statshemmeligheder og sælge narko på darknet, er det ikke måden at skjule dig på nettet på – da skal der andre boller på suppen – f.eks. TOR og Tails.

Men til relativ casual internet-ballade, som du ellers ville bruge en ubeskyttet forbindelse til, er en VPN forbindelse et udmærket valg. Du gør nemlig dine spor langt mere utydelige på nettet, og det vil koste en angriber mange flere ressourcer at afdække din færden.

Betragt VPN-forbindelsen som at bygge en 3 meter høj mur omkring dit hus – det er ikke umuligt at forcere den, men det er langt mere besværligt end at kunne vade direkte ind af hoveddøren uden forhindringer. Alene det, at servicen befinder sig i udlandet gør, at efterforskningsskridt imod dig bliver langt mere vanskelige for de danske myndigheder, hvis de vil se, hvad du laver på nettet.

De fleste servicer og således også Private Internet Access reklamerer med, at de ikke logger brugernes aktivitet. Om det er sandt eller ej, har vi som brugere ikke de store muligheder for at kontrollere, men vi ved dog, at de har et økonomisk incitament til at holde hvad de lover deres kunder. Og alternativet er, at vi lader vores nationale internetudbyder logge os – så der er ikke rigtig noget at tabe, men derimod alt at vinde.

Fordele/Ulemper

+ Din internetudbyder (og dermed myndighederne) kan ikke følge med i din færden.

+ Du kan shoppe rundt mellem mange verdensdele og dermed omgå geoblokering.

+ Din forbindelse er beskyttet, når du bruger usikre WiFI forbindelser i lufthavne og på cafeer.

– Batteriet på din telefon drænes hurtigere, da der bruges regnekraft på at kryptere/dekryptere data.

– Skal du VIRKELIG være anonym, skal du bruge andre løsninger end en simpel VPN.

Disclaimer: Bloggen her har en affiliate-aftale med Private Internet Access. Men mine erfaringer med deres produkt strækker sig over flere år (også lang tid før, jeg blev affiliate), og jeg kan derfor stå inde for deres service. Og hey – hvorfor ikke tjene penge på noget, som man alligevel anbefaler folk at bruge.