DR nægter aktindsigt, der kan vise rolle i lukning af 24NYT

Det lille højreorienterede medie 24NYT fik den 10. april lukket deres facebookside, efter Danmarks Radio havde henvendt sig til det sociale medie og forelagt “dem en række fakta og spørgsmål vedrørende 24nyts ageren på deres platform”.

Et stort statsejet og tvangsfinansieret venstreorienteret medie med et budget på milliarder har med andre ord indirekte været årsag til, at et lille privatejet højreorienteret medie har mistet sin platform på facebook.

Selv uden at kende de præcise omstændigheder, lugter affæren langt væk. For selv med de bedste journalistiske intensioner, kommer man ikke uden om, at DR meget nemt kan have en aktivistisk politisk agenda med deres henvendelse.

Som undersøgelser har vist, så er den etablerede presse i overvejende grad venstrefløjens loyale støtter. 80% af journalister stemmer R, S, SF eller Ø.

Jeg kunne derfor godt tænke mig at grave i Danmarks Radios rolle i sagen og søgte derfor aktindsigt i korrespondancen mellem DR og Facebook angående 24NYT.

Det kom der følgende svar ud af:

Danmarks Radio nægter altså at give aktindsigt i sagen og dækker sig ind under Radio- og Fjernssynslovens §86 stk 1.

Derfor får vi ikke lige umiddelbart at vide, hvordan ordlyden og tonen i kommunikationen mellem DR og Facebook har været. Dog kan man i en artikel fra DR læse, at facebook i hvert fald én gang har svaret pr SMS, og at henvendelsen fra DR var udslagsgivende. Information der siden er ændret i artiklerne.


Desværre kan jeg ikke linke til den originale artikel på DR, men jeg nåede selv at læse den, inden ordlyden blev ændret.

Tilbage står spørgsmålet om, hvordan DRs henvendelse til DR var udformet. Var det et rent “Hej Facebook, vi venstreorienterede må holde sammen og holde nettet fri for dissidenter, så kan I ikke lige se på den her side med kritiske øjne. Hilsen røde-Bo, journalist på DR.”

Det kan være vi får svaret, når min klage til ombudsmanden er blevet behandlet.